Търсене

Търсене

Your Cart

No products in the cart.

Как да изберем лепило за почки

Все по-голямото предлагане на различни видове облицовъчни покрития, обуславя и голямото разнообразие от лепила за залепването им. Но как да разберем, кое е точното за нас?

Вероятно повечето от вас са забелязали, че на опаковките им има изписани различни абревиатури – C1; C2T; C2TE и др. Правилното разчитане на абревиатурата на съответното лепило, спомага за лесното ориентиране, какво лепило би ви било нужно.

Често срещана грешка е с един вид лепилна смес да се лепят всички видове плочки. Използването на неподходящо лепило, може да доведе до отлепяне на плочките в бъдеще и изразходване на допълнителни финансови средства, време и труд.

Лепилата се разделят на няколко основни класа:

C1: лепило на циментова основа (с начална якост: ≥ 0,5 N/mm²). Подходящо е за малоформатни плочки при полагане в интериора, които не са подложени на големи механични натоварвания. Обикновено това са лепила, с които се лепи фаянс и теракота на закрито.
С2: лепило на циментова основа, с подобрени характеристики (с начална якост: ≥ 1,0 N/mm²). Те надграждат лепилата клас C1, като освен за лепене на фаянс и теракота на закрито, могат да се използват и за лепене на гранитогрес и полагане на плочки при външни условия. Към тази група спадат и „флексовите“ лепила, които се препоръчват за лепене на нови върху стари плочки (плочка върху плочка).
S1: деформируеми лепила. Те са изключително устойчиви на натоварвания. Препоръчват се за голямо форматни плочи, плочи полагани върху фасади и други.
S2: силно деформируеми лепила. Отличават се с изключителна здравина и отлично свързване. С такъв клас лепила могат да се полагат плочи с размери 120х240см, 100х300см и др.
Класът може да бъде допълнен с някои от следните характеристики:

Т: (tixotropity) без свличане; против приплъзване. С лепилната смес могат да се лепят плочки върху вертикални повърхности при това отгоре-надолу.
E: (extended) с по-дълго отворено време за работа. Отвореното време е поне 30 мин., но то може да варира в зависимост от атмосферните условия, както и от марката на лепилото.
F: (fast) с кратко време за втвърдяване; бързосвързващо.

В портфолиото на DEKO professional  могат да бъдат намерени следните класове лепила:

C1 – Лепило за плочки на циментова основа (DEKO professional Universal C1T Лепило за керамични и фаянсови плочки);

C1T – Лепило за плочки на циментова основа без вертикално свличане (DEKO professional Universal C1T Лепило за керамични и фаянсови плочки );

C2T – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики, без вертикално свличане (DEKO professional DekoFix C2T Лепило за керамични плочки, гранитогрес и естествен камък);

C2TЕ – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики и по-голямо отворено време за работа, без вертикално свличане (DEKO professional DekoFix C2TE Флексово лепило);

С2 Е S1 – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики и по-голямо отворено време за работа, деформируемо (DEKO professional Traffic Флуидно лепило за голямо форматни плочки)

C2 TE S1 – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики и по-голямо отворено време за работа, против свличане, деформируемо. Подходящо за лепене на плочка върху плочка и за голямоформатни плочи с размер до 120 х 120 сm  (DEKO professional SuperFlex S1 Супер еластично лепило)

C2 FT S1 – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики, бързо втвърдяване, устйчиво на свличане, деформируемо (DEKO professional SuperFix C2FTS1 Еластично бързо стягащо лепило за плочки).