Търсене

Търсене

Your Cart

No products in the cart.

Ремонт на баня без къртене на плочки

Ако искате да обновите баня със стари, но здраво залепени плочки, можете да го направите без да ги къртите. Ето как да го постигнете, следвайки няколко основни стъпки:

1. ОБРАБОТКА НА ОСНОВАТА

Уверете се, че няма подкожушени (отлепени от лепилото си) плочки. Обезмаслете плочките от остатъци от сапун, масла и други козметични продукти и нанесете на стените 1 слой DEKO professional контактен грунд за бетон с пясък.

2. РЕПАРАЦИИ

Ако има липсващи парчета от плочки, липсващи цели плочки или други неравности над 5 mm, шпакловайте с DEKO professional Universal гъвкава шпакловка с вмъкване на мрежа от фибростъкло.

3. ХИДРОИЗОЛАЦИЯ НА ПОДА

След засъхване на репарираните участъци, направете хидроизолация на пода, като започнете с поставянето на DЕКО professional Хидроизолационна лента във всички ъгли между стена и под, между стена и стена на височина 10 cm от пода, както и около отворите на каналите. Замажете мрежестите страни на лентата с хидроизолация. Нанесете слой Deko Professional HydroProtect гъвкава хидроизолация с дебелина 1-2 mm, вмъкнете стъклофибърна мрежа със застъпване по 10 cm между отделните парчета и изчакайте продукта да стегне. След около 3 часа нанесете втори слой така, че общата дебелина на хидроизолационния слой да е около 3 – 3,5 мм и мрежата да не се вижда.

Важно! Хидроизолациите се полагат без грунд върху бетонови основи, а лепилата за плочки се нанасят директно върху хидроизолационния слой

4. ЛЕПЕНЕ НА НОВИ ПЛОЧКИ

След около 3-4 часа започнeте лепенето на плочките по стените с DEKO professional DEKOFIX C2T. Фугирайте стените 4-8ч след лепенето на плочките, а пода – след около 24ч.

Съвети за ремонт от DEKO професионалиста:

  • Винаги разбърквайте бои, лакове и грундове преди нанасяне. Хомогенизирането е задължително за осигуряване на равномерно разпределение на съставките вътре в продукта и консистентни цвят, съхнене и свойства след нанасяне.
  • Когато пребърквате бои или сухи смеси машинно, правете го на ниски обороти – около 300 об/сек. Това ще предотврати въвличането на твърде много въздух в продукта и образуване на мехурчета и шупли.
  • Работете при нормални стайни температури, от +10°С +35°С; това ще гарантира правилното съхнене и кристализация на продуктите, без пукнатини и свиване.
  • Когато работите с продукти на циментова основа като лепила за плочки, хидроизолации и шпакловки, задължително след хомогенизиране на продукта изчаквайте 5-10 минути и пребърквайте отново за 2-3 минути. Това се нарича „зреене“ и е необходимо технологично време за активация на съставките на сухите смеси, за достигане на максимални характеристики като устойчивост на удар, якост на залепване към основата и плочката, време за работа и други.

Важно! За защита на стени и подове, подложени на голямо линейно разширение- при подово отопление, около тръби с гореща вода или на тераси, е необходимо хидроизолацията да е гъвкава, за да не се разрушава при движенията на основата.