Търсене

Търсене

Your Cart

No products in the cart.

Как да изберете цвят за вашата фасада

Жилището на човек е едно от най-ценните му притежания. Всеки би искал визията на неговия дом да носи визуална наслада както за него, така и за околните. Нищо не гарантира добрият естетически вид на сградата повече от правилния цвят, който сте избрали за фасадата й. Но изборът на правилния оттенък може да бъде трудна задача.

Има много неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за избора на цвят за фасадата. Той трябва да отговаря на дизайна, стила и местоположението на вашия дом. Вероятно е да искате вашето жилище да се откроява от останалите и да изглежда страхотно, но все пак, то трябва да се съчетава и хармонично със заобикалящата го среда. В противен случай може да изглежда странно. Дали сте в градска среда, хълмист район или плаж, вашият регион, даже и културното наследство могат да определят цвета, който ще пасва най- добре.

Мислете дългосрочно! Боядисването на фасадата на вашия дом е скъпо занимание, така че от гледна точка на инвестицията, изборът на подходяща цветовата гама за външните части е от съществено значение. За разлика от интериора, екстериорните стени биват пребоядисвани на много по-големи интервали от време. Поради тази причина не бива да сте подвластни само и единствено на моментните модни тенденции. В повечето случаи, ще искате външния вид да е актуален през следващите 5-10 години. Въпреки това, кимването към съвременния стил често може да преобрази една „уморена“ фасада.

Всеки дом е част заобикалящата го среда. Това може да ви помогне при избора на цветова палитра. Ако разстоянията между съседните къщи са малки, то техните цветове може да повлияят и при избора на такъв за вашата. Това не означава, че те трябва да са същите, но е добре да използвате подобни тонове, които хармонично се вписват в средата.

Ако има много дървета в близост до къщата, земните цветове – кафяво, жълто, зелено, ще паснат перфектно. Цветове като синьо или тюркоазено са подходящи за район край езеро или море. За къща в жилищен регион, можете да използвате светлите и богато наситени цветове и нюанси. Ако се намирате в исторически квартал се препоръчва да се придържате към общия цветови стил на сградите.

Въпреки, че няма правило относно броя на цветовете, които да се включат в палитрата за фасадата, обикновено са достатъчни до три, максимум четири такива. Би било добре да съобразите основния цвят, с този на покрива, алеята и всякакви други основи, като тухлени или каменни стени, дограма и др. Това са елементи, чиито цветове трудно биват променяни.

Можете да използвате различни нюанси на един цвят, за да създадете многослоен вид с дълбочина или контрастни, и тъмни цветове и текстури. Например, ако имате дървена входна или гаражна врата, неутралните цветове ще са много подходящи  за вашата фасада. Ако имате каменни стени, тогава кафявите или сиви нюанси ще си паснат чудесно с тях. Не забравяйте, че цветовата палитра трябва да наблегне на красотата на самите материали от които е изградена фасадата и да не ги скрива.

Изберете фокусни точки: изберете определена точка от фасада, към която искате да привлечете погледа на посетителите. Важно е да обърнете внимание на вратите и прозорците си. Те могат да бъдат боядисани в контрастен нюанс или в по-тъмен или по-светъл нюанс в сравнение с външните стени. Ако вашите прозорци или врати имат привлекателни дизайни, може да направите така, че този аспект да изпъкне. Боядисвайте елементите, към които не искате да привлечете внимание, като тръби, електрическа кутия и др. в същия цвят като този на фасадата. В противен случай, те биха се превърнали в нежелан акцент.

Съобразете се с климата: по-светлите, бледи и неутрални тонове могат да създадат прохладно усещане, докато тъмните и земни цветове могат да генерират усещане за топлина.

Важно е и изложението на сградата. Имайте предвид, че избраният от вас цвят, нанесен на фасадата, може да изглежда до четири нюанса по-светъл ако е директно огряван от слънцето. За да избегнете последващо разочарование, тествайте цвета върху голям външен участък, преди да боядисате цялата къща. Също така в зависимост от разположението на стените, дали „гледат“ на север или на юг, би било добре да се предвиди, че по- тъмните цветове привличат върху себе си слънчевата светлина, за разлика от по-светлите. UV лъчението оказва влияние върху устойчивостта на самите цветове във времето.   

Изберете правилния цветен стил: Помислете какъв е вашият уникален стил. Модерен, съвременен, смел и дързък, класически или традиционен – изберете за дома си цвят, който отлично да пасне на вашата фасада.

  • Вечната класика: този стил се изразява с двуцветна палитра. Комбинацията на приглушен пастелен тон по стените, с бели елементи като врати, дограма, ограда, придава чисто и свежо усещане.
  • Вдъхновение от природата: за тази цветна палитра може да черпите вдъхновение от околните пейзажи. Топла охра, сиво и богати кафяви тонове се съчетават лесно с елементи от дърво, тухла и камък. Тези цветове се възприемат лесно от окото и внасят чувство за топлина и уют.

Помислете за вашето осветление и озеленяване: осветлението и озеленяването, които решите да поставите около фасадата на новия си дом, наистина ще завършат и подчертаят цвета и цялостния й облик. Превърнете дома си в централна част на улицата през нощта, като включите меко осветление към стени, колони или дори към вашите растения. Когато става въпрос за тях, изберете саксии, които допълват стила на вашата цветна фасада.

Избор на фасадно покритие: изберете мазилка или фасадна боя, която е трайна, устойчива на атмосферни влияния, защитава дома от ултравиолетово лъчение, издържа на избледняване и се нанася лесно. Подходящо решение са мазилките на DEKO professional, които отговарят на всички тези характеристики. Може да изберете от различни структури, както и да се спрете и на най- подходящия цвят.