Търсене

Търсене

Your Cart

No products in the cart.

Как да спестите пари за отопление с топлоизолационна система

Постигането на висока енергийна ефективност и поддържането на желаната температура независимо от атмосферните условия е основен проблем на една сграда. Нуждата от топлоизолация понякога бива пренебрегвана и осигурената топлина излиза свободно през неизолираните стени, дограмата, вратите и др.

Пропускането на топлината от неизолираната сграда значително товари сметката за отопление. Според проучванията 25% от топлината излиза през покрива, 35% през стените, а 15% през прозорците и вратите. В днешно време топлоизолационната система е чудесно решение, когато искаме висока енергийна ефективност и намаляване на сметките за отопление и охлаждане.

Съгласно правилника за енергийна ефективност, цялата необходима енергия за отопление се изчислява в kWh/m², на годишно ниво. Скалата за енергийна ефективност, конкретно за жилищни сгради, е от „А+“ (най-ефективна) до „G“ (най-неефективна). Важи както за нови, така и за съществуващи жилищни сгради.

Най-големите разходи в едно домакинство през зимата са за отопление. Популярни начини за отопление са с ТЕЦ и с електрически уреди като климатик, ел. печки и др. Въпреки това, една добра топлоизолация е отлична предпоставка за намаляване на сметките.

След полагането на топлоизолация, едно домакинство може да намали разходите си за отопление средно с между 30% и 50%, в зависимост от отоплителната инсталация.  Независимо дали използвате парно, печка на дърва или газова инсталация, отоплението ще ви струва значително по-малко. Причината е, че топлоизолацията задържа топлината и повишава с няколко градуса общата температура, дори и когато не са включени отоплителни уреди.

Нека разгледаме неизолирано жилище с площ около 80 м². При отопление с климатик месечният разход е около 85 лв., а с ТЕЦ- около 120лв. След направа на фасадна топлоизолация, сметките могат да намалеят с 30% до 50%, в зависимост от отоплителната инсталация, изложението, климатичните условия и др. Така, за същото жилище, разходите  за отопление биха достигнали нива от 55лв/мес. при използване на климатик и 85лв/мес. за ТЕЦ.

Ефективността на една топлоизолационна система зависи и от използвания топлоизолационен материал:  EPS или каменна вата.

  • EPS-ът има отлични топлоизолационни качества, лесен е за полагане и обработка, като притежава и отлична паропропускливост.
  • Каменната вата е практически вечен топлоизолационен материал. Има добри топлоизолационни качества, негорима и шумоизолираща. Притежава най-добрата степен на паропропускливост.

Изборът на качествени продукти и сертифицирани системи за топлоизолация са предпоставка за значителното намаляване на топлинните загуби.

Удължаването на живота на сградата и повишаването на стойността ѝ също са едни от предимствата при поставяне на топлоизолационна система. По този начин инвестицията ви се връща в две направления: възвръщате вложените пари от тези за топлоенергия в рамките на няколко години, а също така повишавате и стойността на имота си. Сградата става по-устойчива на външни влияния, по-комфортна и приятна за живеене.

  • Виж следваща

    Как да изберете най-подходящия топлоизолационен материал