×

Ако искате да обновите баня със стари, но здраво залепени плочки, можете да го направите без да ги къртите. Преди да започнете лепенето на новите плочки, не пропускайте следните важни стъпки:

DEKO professional Контактен грунд с пясък е продукт c мнoгo гoлямa aдxeзия ĸъм различни глaдĸи, пoлиpaни, плътни и нeпoпивaщи пoвъpxнocти. С полагането на грунда се подобрява сцеплението на основата с последващото покритие. Πpeпopъчвa ce зa пoдгoтoвĸa нa ocнoвaтa пpи пoлaгaнe нa нoви oблицoвĸи въpxy cтapи ĸepaмични пoĸpития (плoчĸa въpxy плoчĸa). Грундът не съдържа разтворители и не излъчва миризма. С него може да се работи безпроблемно дори и в малки, затворени помещения като бани, килери и др.. Колористиката на грунда помага на майстора да вижда къде има нанесен грунд и къде не.

1. Настилката има дрениращ ефект – по време на процеса по полагане се образуват минимални празнини, които позволяват водата да се оттича. Точното съотношение между смола и мраморна фракция в комплекта DEKO di marmo гарантират, че мраморните камъчета, ще са добре покрити със смола, така че да са сигурно и здраво захванати едно за друго и в същото време няма да се запушат празнините между камъчетата.
2. Естетична е – камъчетата в комплекта DEKO di marmo са от естествен мрамор, добиван от кариери в Италия. Това означава, че предлаганите цветове са натурални, а не допълнително оцветени.

3. Устойчива е на атмосферни влияния – настилката не се размеква в летните горещини, нито променя цвета си с течение на времето. Свободната циркулацията на въздух между камъчетата в настилката, способства за по бързото разтапяне на снега през зимата.

4. Устойчива във времето – здравината на мрамора гарантира устойчивостта на покритието.

5. Изисква минимална поддръжка – достатъчно е редовно помитане на настилката и измиване с водоструйка, за да я запазите като нова за дълго време.
6. Поддържа водния баланс – докато при другите настилки, дъждовната вода се отвежда в канализацията, то при DEKO di marmo е възможно водата да се дренира през настилката и да се отвежда в почвата.

7. Предотвратява появата на стояща вода (локви) – дрениращата функция позволява бързото изтичане на водата от повърхността.

8. Намалява ефекта на т. нар. „топлинен остров“ – топлинните острови се получават, когато твърдите повърхности, като асфалт и бетон, абсорбират и съхраняват топлина в следствие на  продължителното нагряване от слънцето. Благодарение на отворената си структура DEKO di marmo позволява на почвата отдолу да „диша“, което намалява повърхностните температури и по този начин намалява ефекта на „топлинния остров“.

9. Предлага се в разнообразие от естествени цветове – настилката DEKO di marmo се предлага в различни цветови нюанси, подходящи за оформяне на всякакъв тип зони

10. Комфортна е – облата структура на камъчетата придава усещане за комфорт. Калибровката позволява и постигането на максимално уплътнителен ефект и лесно подравняване на настилката при полагане.

Все по-голямото предлагане на различни видове облицовъчни покрития, обуславя и голямото разнообразие от лепила за залепването им. Но как да разберем, кое е точното за нас? Вероятно повечето от вас са забелязали, че на опаковките им има изписани различни абревиатури – C1; C2T; C2TE и др. Правилното разчитане на абревиатурата на съответното лепило, спомага за лесното ориентиране, какво лепило би ви било нужно.

Често срещана грешка е с един вид лепилна смес да се лепят всички видове плочки. Използването на неподходящо лепило, може да доведе до отлепяне на плочките в бъдеще и изразходване на допълнителни финансови средства, време и труд.

Лепилата се разделят на няколко основни класа:

Класът може да бъде допълнен с някои от следните характеристики:

В портфолиото на DEKO professional  могат да бъдат намерени следните класове лепила:

C1 – Лепило за плочки на циментова основа (DEKO professional Universal C1T Лепило за керамични и фаянсови плочки);

C1T – Лепило за плочки на циментова основа без вертикално свличане (DEKO professional Universal C1T Лепило за керамични и фаянсови плочки );

C2T – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики, без вертикално свличане (DEKO professional DekoFix C2T Лепило за керамични плочки, гранитогрес и естествен камък);

C2TЕ – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики и по-голямо отворено време за работа, без вертикално свличане (DEKO professional DekoFix C2TE Флексово лепило);

С2 Е S1 – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики и по-голямо отворено време за работа, деформируемо (DEKO professional Traffic Флуидно лепило за голямо форматни плочки)

C2 TE S1 – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики и по-голямо отворено време за работа, против свличане, деформируемо. Подходящо за лепене на плочка върху плочка и за голямоформатни плочи с размер до 120 х 120 сm  (DEKO professional SuperFlex S1 Супер еластично лепило)

C2 FT S1 – Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики, бързо втвърдяване, устйчиво на свличане, деформируемо (DEKO professional SuperFix C2FTS1 Еластично бързо стягащо лепило за плочки).

Когато взимаме решение за покупка на боя, покривността ѝ е един от параметрите, които би следвало да имаме предвид. Защо? Покривността е обвързана с консумацията на боя за m². Или казано по друг начин, ако повърхността, която ще боядисваме има области с различни цветове, то какво количество боя е необходимо, за да няма разлика между различните области от повърхността след боядисването им. За тази цел производителите посочват покривност на съответната боя в квадратни метри за литър.

Европейска норма EN 13300 класифицира боите в 4 класа на покривност:

· Клас 1: Това са боите с най-високия клас на покривност. При него имаме покривност (контрастен коефициент) на боята над 99,5%.

· Клас 2: Бои с отлична покривност. Покривността (контрастният коефициент) на боята е между 98 -99,5%, при нанасяне в един слой.

· Клас 3: Бои с добра покривност. Боята е с покривност между 95 – 98% за слой.

· Клас 4: Най-ниският клас на покривност. Боята покрива до 95% за слой.

Покривността описва колко добре е покрита боядисваната повърхност. На практика това означава, че при равни други условия, боите с най-висок клас на покривност могат да бъдат нанесени дори и само в един слой, докато за боя с нисък клас на покривност, ще са необходими два или три слоя, за да замаскирате желаната повърхност.

Може да обобщим, че със закупуването на боя с висок клас на покривност, пестим труд и време, тъй като ще са нужни по-малко брой слоеве за покриване на боядисваната повърхност.

За цялостен и хармонично завършен вид на фасадата, значение оказва не само изборът на цвят за мазилката, но и изборът на подходяща структура. 

В търговската мрежа могат да бъдат намерени много варианти на мазилки с така наречените драскани и влачени структури. Всяка от структурите се предлага с различна едрина на мраморните гранули, които се съдържат в продукта. От едрината на гранулите зависи финалната визия на покритието. Често пъти за обозначаване на различните структури, след името на мазилката се поставят съкращения: Д- за драскана структура и В – за влачена структура. Цифрата посочена след буквата, показва едрината на мраморните гранули, които се съдържат в мазилката: Д1.5- мазилка с драскана структура, с големина на гранулите около 1.5мм. 

Колкото зърнометрията на гранулите е по-малка, толкова по-фина е структурата на съответната мазилка. При мазилки с по-едри гранули се получава финишно покритие с по-релефна структура. Мазилките с по-фина фракция се препоръчват за гладки фасади, без неравности. Ако основата не е идеално гладка, се препоръчват мазилки с по-едра зърнометрия – за визуално прикриване на леки неравности. Мазилките с по-едра структура са подходящи и за райони с по-тежки климатични условия, тъй като образуват по-дебел филм. 

Драскана мазилка: тя създава еднородна структура на покритието. Мазилката първоначално се нанася с неръждаема маламашка, а самото структуриране се извършва с пластмасова маламашка. За правилно структуриране на мазилката се извършват кръгови движения с пластмасовата маламашка, за да могат мраморните гранули да се подредят. Важно е да се отбележи, че кръговите движения винаги трябва да са в една и съща посока, за да се постигне еднородно структуриране. 

Влачена структура: нанасянето на мазилката отново се извършва с неръждаема маламашка, а за структурирането се използва пластмасова маламашка. За да се образуват характерните набраздявания по повърхността, в мазилката има известно количество мраморни гранули с по-голяма едрина. При работа с пластмасовата маламашка, те се провлачват по основата и образуват декоративни каналчета. При влачените мазилки има няколко варианта за структуриране: 

В портфолиото на DEKO professional могат да бъдат намерени различни видове мазилки, всяка с голямо разнообразие от структури. 

Изборът на съвременни финишни материали е доста разнообразен. Благодарение на най- новите разработки и технологии се появяват все повече нови продукти. Още с появата си на пазара, мозаечната мазилка придобива голяма популярност сред потребителите. Бързо се превръща в най-предпочитан продукт за защита на най-уязвимата част от фасадата – цокълът, като го защитава от проникване на вода, деформация при удар и др. Благодарение на отличните си технически характеристики, материалът се използва за довършване и защита не само на външните повърхности на сградата, но също така е подходящо решене и за интериора.

Мозаечната мазилка е универсален, достъпен и красив материал, който има огромен брой фенове и се радва на голямо потребителско търсене. Продуктът е комбиниран състав от акрилни съполимери, мраморни гранули и други. Широката гама от цветове предлага различни варианти за декорация на фасадата. Зърнометрията на мраморните гранули варира от 1,2 до 1,8 мм в диаметър. Материалът има висока производителност, здравина и декоративни характеристики.

Мозаечната мазилка има следните безспорни предимства:

1. Универсалност: Мазилката може да се използва както за екстериор, така и в интериора. Може да бъде полагана върху тухлени, циментово-пясъчни, бетонни, каменни и гипсокартонни повърхности, което значително увеличава обхвата ѝ. При декориране на интериора, мозаечната мазилка се комбинира хармонично с всякакви стилове. Може да се изгради и комбинация от няколко цвята и текстури. Тази техника подчертава геометрията на пространството и значително съживява интериора. Продуктът предлага огромна гъвкавост, за оформянето на фрагменти от стената.

2. Термо-, UV- и водоустойчивост: Материалът надеждно защитава стените от проникване на влага, особено в цокълната част, където фасадата е най-уязвима. Мазилката понася температурните амплитуди, ултравиолетовото лъчение и ефектите от силни валежи. Защитата с мозаечна мазилка гарантира невъзможността за появата на гъбички, плесени и патогени. Това позволява материалът да се използва във всякакви климатични зони. Благодарение на UV устойчивостта, външните стени с мозаечно покритие запазват оригиналния си цвят през целият си жизнен цикъл.

3. Добри топлоизолационни характеристики: Като част от топлоизолационната система, мозаечната мазилка, ще помогне за намаляване на топлинните загуби. Поради тази причина топлоизолацията на цокъла трябва да бъде изпълнена така, че да осигурява добра изолация. Същевременно да бъде достатъчно здрава, за да издържа механични въздействия.

4. Висока здравина: Мраморните гранули в мазилката допринасят за високата устойчивост на абразия, деформация и механични натоварвания. Повърхността става стабилна и издръжлива. Пластичността и еластичността на материала гарантират целостта на покритието. Измазаната повърхност с такъв тип мазилка не се руши и не се напуква дори и при удар по най-уязвимата цокълна част на сградата.

5. Лесна поддръжка: Поради устойчивостта на всякакви замърсявания, повърхността не се нуждае от редовни старателни грижи, което е особено удобно за проектиране на фасади и довършителни работи на големи площи.

Технологичният процес при изграждането на една топлоизолационна система е много важен. Пропускането и неглижирането на някои основни процеси при полагането ѝ, може да доведе не само до намаляване на ефективността ѝ, но също така и до нарушаване на нейната цялост. Спазването на някои основни правила, могат да ви спестят редица неприятности и средства.

1. Подходяща основа: Изключително важно е да се обърне внимание на основата върху която ще се работи. По повърхностите не трябва да има замърсявания от прах, мазнини, както и подвижни части от основата и други, които да попречат на последващата адхезия с лепилната смес. Грешките, които често се допускат са неизравняване на основата и пропускането на подходящ грунд, който да я заздрави.

2. Нанасяне на лепилото: За да се избегне свличането на топлоизолационните плочи, лепилната смес трябва да е направила отлична адхезия с основата. Това зависи, както от правилното приготвяне на лепилната смес, количеството лепило което се нанася върху материала, така и от начина на нанасяне. Нанасянето на лепилната смес може да се извърши по два начина в зависимост от вида на основата и нейната изравненост:

При нанасяне на прекалено много лепило върху плочата, твърде дебелият слой, може да доведе до прекалено голямо свиване след втвърдяване. Това от своя страна води до промяна в размера на зоната за залепване, като в резултат на по- късен етап се появява напукване и нарушаване целостта на основното покритие. Не рядко се наблюдава и цялостно компрометиране на ТИС (Топлоизолационна система).

3. Подреждане на топлоизолационните плочи: Честа грешка е, че се допуска съвпадане на вертикалната фуга, когато плочите не се нареждат шахматно. Също така фугата не трябва да е продължение на отвора на прозорците или вратите. В последствие, тези пропуски довеждат до компрометиране и дори до разрушаване на цялата ТИС. При лошо подреждане на отделните топлоизолационни листове с големи фуги между тях и запълването им с лепилен разтвор, вместо полиуретанова пяна, се образува „термо мост“, през който се губи значителна част от топлината на изолираното помещение. Друг съществен проблем, вследствие на неправилното фугиране, е образуване на топли и студени зони. Като следствие на образуващото се кондензно оросяване се появява мухъл по интериорните повърхности.

4. Дюбелиране: Ако операциите по дюбелиране на топлоизолационните плочи се извършват технологично неправилно, това може да доведе до компрометиране в определени участъци или на цялата фасада. Съществено значение има и правилният подбор на дюбелите в зависимост от вида на основата и изолационния материал, както и спазването на схемата на дюбелиране и броят дюбели за площ. Минималният брой дюбели е 6 бр. за кв.м., като е задължително спазването на технологичните схеми в зависимост от натоварването. В ръбовете на сградите дюбелирането е усилено. Извършва се минимум 24 часа след залепяне на плочите, за да може лепилото да е достатъчно втвърдено и да се избегне хлътване на топлоизолационния материал. Дюбелите се поставят само там, където има лепило и се забиват така, че главите им леко да хлътнат в изолационния материал, за да не се получат неравности. Прекалено късите дюбели не успяват да проникнат добре във фасадата и по този начин намаляват крепежния ефект. Прекалено дългите дюбели пък се изкривяват и стърчат над повърхността на топлоизолационната плоча, което води до дефекти. Общото шлайфане на залепените топлоизолационните плочи осигурява добра повърхностна равнинност.

5. Поставяне на армировка от стъклофибърна мрежа: Съществен фактор е използването на качествена алкалоустойчива стъклофибърна мрежа за армиране на изолираните повърхности. Правилното ѝ внедряване в шпакловъчния слой гарантира устойчивост на напукване. Липсата на диагонална армировка по продължението на отворите на прозорци и врати обуславя образуването на пукнатини, които се появяват най-често в ъглите на прозорците. Те са резултат от натрупването на напрежение. Диагоналната армировка се състои в инсталиране на мрежеста лента, перпендикулярна на зоната на потенциалните пукнатини в основния слой. Тя трябва да бъде поставена преди полагането на съклофибърната мрежа по фасадата.

6. Полагане на шпакловъчен слой: Изборът на качествени шпакловъчни материали, в зависимост от изолационния материал, е гаранция за постигане на добър и устойчив шпакловъчен филм. Шпакловките трябва да съдържат фибри, които придават устойчивост срещу повърхностно напукване. Шпакловката се полага в минимум два слоя, като в първия се интегрира стъклофибърната мрежа. При допускане на повърхностни пукнатини се създават условия за навлизане на влага и компрометиране на финишния слой.

7. Грундиране на основата:  Ако се пристъпи директно към полагане на финишен слой и се пропусне полагането на подходящ грунд, може да се стигне до лошо качество на финишното покритие. Мазилката може да започне да пада поради намаленото ѝ сцепление с основата. Под въздействие на влагата, е възможно да се появят различни дефекти като петна, неравности, пукнатини и други. Препоръчително е грундът да се тонира в цвета на мазилката. В противен случай малки пропуски при структурирането на мазилката може да оголи основата и да се забележат различнията в цвета на основата.

8. Нанасяне на мазилката: При подготовката на мазилката е необходимо да се спазват указаните пропорции за разреждане. Според вида на мазилката има различни изисквания за инструмените с които се нанася. Всички видове декоративни минерални мазилки се полагат с хром-никелови инструменти. За структурирането на някои се използват пластмасови маламашки. Нанасянето върху по-големи площи трябва да се осъществява от няколко човека без прекъсване на финишния слой от ръб до ръб или вътрешен ъгъл. За да се избегне разнотоние, е препоръчително да се използват мазилки от една и съща партида.

9. Работа при неподходящи атмосферни условия: Полагането се извършва само при подходящи атмосферни условия. Не се допуска при валежи, мъгли, директно слънцегреене или температури под +5°C и не по-високи от +25°C. При прекалено нагряване лепилната смес изсъхва много бързо и не прави добра адхезия с плочата, което е предпоставка за отлепяне. При прекалено ниска температура,  замръзването може да доведе до разрушаване на шпакловката и финишния слой и често се получава изсветляване и образуване на петна по фасадата.

Нововъведенията в нанотехнологиите водят до революционни открития в строителния бранш. Разработките и приложенията им са насочени специално, за да се подобри издръжливостта и да се засилят качествата на строителните компоненти.

Нанопокритията се считат за най-обещаващите високоефективни материали в съвременното строителство, тъй като имат забележителни характеристики в сравнение с конвенционалните покрѝвни материали. Те отварят нови хоризонти за устойчиви и екологични сгради, като изграждат защитен слой който, свързан с основния материал, създава повърхност с желаните защитни и функционални свойства. Продуктите, съдържащи нано частици и тяхното разнообразие бързо нарастват поради уникалните характеристики на материалите. Все още обаче, само ограничено количество продукти достигат до строителните площадки, поради липса на осведоменост и фактът, че съставките с нано размери често са по-скъпи от стандартните, познати продукти.

Поради постоянния тласък на пазара към по-трайни и по-устойчиви продукти за строителната индустрия се правят непрекъснати изследвания за развитието им. Нанотехнологията се занимава с много малки структури, средно по 100 нанометра. Един нанометър е една милиардна част от метъра и е 10000 пъти по-малък от дебелината на косъм.

От всички нанопродукти в строителната индустрия най-голямо и успешно място на пазара имат фасадните покрития и боите. Причините за това са, че нано частиците взаимодействат отлично с основната повърхност, като проникват в дълбочина и правят по-трайно покритието на повърхността. Характеризират се с устойчивост на надраскване, абсорбация на UV лъчение, антибактериално и самопочистващо действие. Обикновено се прилагат върху фасади, стени, различни материали за пътни настилки и др.

Комбинации от следните свойства, присъщи на нано покритията, ги правят многофункционални:

Износоустойчивост: твърдостта и износоустойчивостта на материалите може да се подобри значително, чрез покритие от наночастици. Това подобрение се дължи на високата твърдост и здравина на наноматериалите и техния фин размер. Устойчивостта на надраскване също нараства значително, благодарение на хомогенното им разпределение в полимери. Дори малко количество може да запазивъншния вид наповърхността, без да има отрицателно въздействие върху покритието.

Лесно почистване на замърсяванията: лесните за почистване нано покрития придобиват огромна популярност на пазара, особено в строителната индустрия. Тези покрития позволяват подобряване на външния вид на фасадите, хигиена и устойчивост в различни среди. Постига се едновременно по-добро ниво на чистота, както и намаляване на разходите за почистване. Потребителите  са силно заинтересовани, тъй като с прилагането на нано технологията могат да запазят своите обекти чисти и в добър вид, дори и след години. Покритието е достатъчно издръжливо въпреки, че е изложено на атмосферни влияния (вода, вятър, лед, влага, сол, слънце), замърсяване и други.

Самопочистващи свойства: много често нано покритията се използват за високи сгради или небостъргачи, тъй като намаляват нуждата от скъпо почистване на повърхността. Имат свойството да елиминират всякакви замърсители, които причиняват замърсяването на една сграда, като съдържанието на масло от автомобилните ауспуси и всякакви петна от плесен. Различни видове повърхности могат да се самопочистват с това покритие под открито небе. По този начин повърхности въз основа на бои, керамика, стъкло, циментови материали, съдържащи активни нано частици имат широко разпространени приложения за създаване на чиста околна среда в непосредствена близост.

Антибактериални свойства: използват се като хигиенни покрития за намаляване на бактериите и вирусите. Това покритие премахва органичната материя необходима за растежа им. Силно окислителният механизъм също така елиминира всички клетъчни бактерии, като причинява лезия на клетъчната им мембрана и лизиране на клетъчното им съдържание. Нано покритията имат  доказано приложение в предпазването  от замърсявания , като биха били подходящи за фасади изложени на висок риск като болници, училища и др.

UV устойчивост: Интензивността на ултравиолетовото (UV) лъчение се увеличава с всяка година. Затова спешно се търсят полимерни материали и ефективни методи за блокирането му.UV лъчението причинява тежки щети на повърхностните покрития под формата на обезцветяване и намалени механични свойства.Наночастиците, нанесени като UV-бариерно покритие върху повърхността на продукти на основата на полимер, забавя влошаването на покритието. Следователно, разработването на ефективни UV защитни материали е от голямо значение за здравето на обществото и опазването на околната среда.

В портфолиото на DEKO professional може да намерите такъв тип продукт – DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибри. Мазилката е разработена с последно поколение нано дисперсия и благодарение на подбраните компоненти в нея тя притежава всички свойства, с които се характеризира един иновативен нано продукт: износоустойчивост; UV защита; уникален самопочистващ ефект; защитно покритие, устойчиво на гъбички, плесени и бактерии. Причината за използването на нано дисперсия в производството на Полиуретанова нано мазилка с фибри, е по-дълбокото проникване на наночастиците, за да се получи по-трайно покритие на повърхността. Фините, но много на брой пори с наноразмери осигуряват отличната ѝ въздухо- и паропропускливост. Същевременно с това не позволяват проникването на вода в тях. Предпазват я от ерозия и напукване по време на замръзване. Всичко това е съчетано с високо водоотблъскване и ефекта на „фотокатализа“, чрез който се постига както самопочистване на фасадата, така и възпрепятстване на образуването на плесени. По този начин мазилката остава по-устойчива във времето, запазвайки свежия си вид. Благодарение на всички тези предимства, DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибри е подходящ продукт, както за големи жилищни сгради, така и за по-малки еднофамилни къщи.

Основните изисквания към сградите, освен да изпълняват своята архитектурна и функционална принадлежност, са устойчивостта им на земетръс, външни и вътрешни  въздействия – вятър, сняг, дъжд, промишлени газове, пара и др. Сградите трябва да осигуряват комфорт при пребиваване в тях или да поддържат определени технологични условия в промишлеността. Поради този факт ограждащата конструкция (външните стени) трябва да отговарят на редица изисквания, както и да притежават термозадържащи и влагоустойчиви свойства. Външните стени на сградите трябва да  осигуряват:

При избора на външна топлоизолационна система, редица фактори са решаващи за определяне на вида ѝ. От съществено значение е топлоизолационният материал да е подходящ за тази система. Основни фактори са местоположението ѝ, начина на изграждане, предназначението ѝ, както и нейните енергийни цели. Ето и някои основни параметри, които трябва да се съблюдават при избор на топлоизолационен материал:

На базата на тези фактори, можем да направим следното сравнение на топлоизолационните материали:

ekspandiran-penopolistirol-eps

Експандиран пенополистирол (EPS)   

Най-често се полагат топлоизолации с обемна плътност около 15-18 кg/ m3 . Недостатъците на материала са ниският клас по реакция на огън и издръжливост (около 15 години).

ekstrudiran-penopolistirol-xps

Екструдиран пенополистирол (XPS)

kamenna-vata

Каменна вата

Изборът на топлоизолационен материал и  топлоизолационна система е свързан със специфични познания в областта. Той зависи от много фактори свързани с предназначението на сградата, конструкцията, местоположението и нормите за проектиране. Препоръчително е консултирането с проектанти и експерти в областта на топлоизолирането, тъй като това е свързано и с прилагането на нормативни изчислителни методики. Тези изчисления гарантират спазването на НАРЕДБА № 7 ОТ 2004 Г. ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА СГРАДИ, както и добро съотношение между цена и постигнати топлоизолационни параметри. Друг съществен фактор е избор на сертифицирана строителна фирма, която освен гаранционните условия може да предложи и качествено технологично изпълнение на топлоизолацията.

Постигането на висока енергийна ефективност и поддържането на желаната температура независимо от атмосферните условия е основен проблем на една сграда. Нуждата от топлоизолация понякога бива пренебрегвана и осигурената топлина излиза свободно през неизолираните стени, дограмата, вратите и др. Пропускането на топлината от неизолираната сграда значително товари сметката за отопление. Според проучванията 25% от топлината излиза през покрива, 35% през стените, а 15% през прозорците и вратите. В днешно време топлоизолационната система е чудесно решение, когато искаме висока енергийна ефективност и намаляване на сметките за отопление и охлаждане.

Съгласно правилника за енергийна ефективност, цялата необходима енергия за отопление се изчислява в kWh/m², на годишно ниво. Скалата за енергийна ефективност, конкретно за жилищни сгради, е от „А+“ (най-ефективна) до „G“ (най-неефективна). Важи както за нови, така и за съществуващи жилищни сгради.

Най-големите разходи в едно домакинство през зимата са за отопление. Популярни начини за отопление са с ТЕЦ и с електрически уреди като климатик, ел. печки и др. Въпреки това, една добра топлоизолация е отлична предпоставка за намаляване на сметките.

След полагането на топлоизолация, едно домакинство може да намали разходите си за отопление средно с между 30% и 50%, в зависимост от отоплителната инсталация.  Независимо дали използвате парно, печка на дърва или газова инсталация, отоплението ще ви струва значително по-малко. Причината е, че топлоизолацията задържа топлината и повишава с няколко градуса общата температура, дори и когато не са включени отоплителни уреди.

Нека разгледаме неизолирано жилище с площ около 80 м². При отопление с климатик месечният разход е около 85 лв., а с ТЕЦ- около 120лв. След направа на фасадна топлоизолация, сметките могат да намалеят с 30% до 50%, в зависимост от отоплителната инсталация, изложението, климатичните условия и др. Така, за същото жилище, разходите  за отопление биха достигнали нива от 55лв/мес. при използване на климатик и 85лв/мес. за ТЕЦ.

Ефективността на една топлоизолационна система зависи и от използвания топлоизолационен материал:  EPS или каменна вата.

Изборът на качествени продукти и сертифицирани системи за топлоизолация са предпоставка за значителното намаляване на топлинните загуби.

Удължаването на живота на сградата и повишаването на стойността ѝ също са едни от предимствата при поставяне на топлоизолационна система. По този начин инвестицията ви се връща в две направления: възвръщате вложените пари от тези за топлоенергия в рамките на няколко години, а също така повишавате и стойността на имота си. Сградата става по-устойчива на външни влияния, по-комфортна и приятна за живеене.

Жилището на човек е едно от най-ценните му притежания. Всеки би искал визията на неговия дом да носи визуална наслада както за него, така и за околните. Нищо не гарантира добрият естетически вид на сградата повече от правилния цвят, който сте избрали за фасадата й. Но изборът на правилния оттенък може да бъде трудна задача.

Има много неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за избора на цвят за фасадата. Той трябва да отговаря на дизайна, стила и местоположението на вашия дом. Вероятно е да искате вашето жилище да се откроява от останалите и да изглежда страхотно, но все пак, то трябва да се съчетава и хармонично със заобикалящата го среда. В противен случай може да изглежда странно. Дали сте в градска среда, хълмист район или плаж, вашият регион, даже и културното наследство могат да определят цвета, който ще пасва най- добре.

Мислете дългосрочно! Боядисването на фасадата на вашия дом е скъпо занимание, така че от гледна точка на инвестицията, изборът на подходяща цветовата гама за външните части е от съществено значение. За разлика от интериора, екстериорните стени биват пребоядисвани на много по-големи интервали от време. Поради тази причина не бива да сте подвластни само и единствено на моментните модни тенденции. В повечето случаи, ще искате външния вид да е актуален през следващите 5-10 години. Въпреки това, кимването към съвременния стил често може да преобрази една „уморена“ фасада.

Всеки дом е част заобикалящата го среда. Това може да ви помогне при избора на цветова палитра. Ако разстоянията между съседните къщи са малки, то техните цветове може да повлияят и при избора на такъв за вашата. Това не означава, че те трябва да са същите, но е добре да използвате подобни тонове, които хармонично се вписват в средата.

Ако има много дървета в близост до къщата, земните цветове – кафяво, жълто, зелено, ще паснат перфектно. Цветове като синьо или тюркоазено са подходящи за район край езеро или море. За къща в жилищен регион, можете да използвате светлите и богато наситени цветове и нюанси. Ако се намирате в исторически квартал се препоръчва да се придържате към общия цветови стил на сградите.

Въпреки, че няма правило относно броя на цветовете, които да се включат в палитрата за фасадата, обикновено са достатъчни до три, максимум четири такива. Би било добре да съобразите основния цвят, с този на покрива, алеята и всякакви други основи, като тухлени или каменни стени, дограма и др. Това са елементи, чиито цветове трудно биват променяни.

Можете да използвате различни нюанси на един цвят, за да създадете многослоен вид с дълбочина или контрастни, и тъмни цветове и текстури. Например, ако имате дървена входна или гаражна врата, неутралните цветове ще са много подходящи  за вашата фасада. Ако имате каменни стени, тогава кафявите или сиви нюанси ще си паснат чудесно с тях. Не забравяйте, че цветовата палитра трябва да наблегне на красотата на самите материали от които е изградена фасадата и да не ги скрива.

Изберете фокусни точки: изберете определена точка от фасада, към която искате да привлечете погледа на посетителите. Важно е да обърнете внимание на вратите и прозорците си. Те могат да бъдат боядисани в контрастен нюанс или в по-тъмен или по-светъл нюанс в сравнение с външните стени. Ако вашите прозорци или врати имат привлекателни дизайни, може да направите така, че този аспект да изпъкне. Боядисвайте елементите, към които не искате да привлечете внимание, като тръби, електрическа кутия и др. в същия цвят като този на фасадата. В противен случай, те биха се превърнали в нежелан акцент.

Съобразете се с климата: по-светлите, бледи и неутрални тонове могат да създадат прохладно усещане, докато тъмните и земни цветове могат да генерират усещане за топлина.

Важно е и изложението на сградата. Имайте предвид, че избраният от вас цвят, нанесен на фасадата, може да изглежда до четири нюанса по-светъл ако е директно огряван от слънцето. За да избегнете последващо разочарование, тествайте цвета върху голям външен участък, преди да боядисате цялата къща. Също така в зависимост от разположението на стените, дали „гледат“ на север или на юг, би било добре да се предвиди, че по- тъмните цветове привличат върху себе си слънчевата светлина, за разлика от по-светлите. UV лъчението оказва влияние върху устойчивостта на самите цветове във времето.   

Изберете правилния цветен стил: Помислете какъв е вашият уникален стил. Модерен, съвременен, смел и дързък, класически или традиционен – изберете за дома си цвят, който отлично да пасне на вашата фасада.

Помислете за вашето осветление и озеленяване: осветлението и озеленяването, които решите да поставите около фасадата на новия си дом, наистина ще завършат и подчертаят цвета и цялостния й облик. Превърнете дома си в централна част на улицата през нощта, като включите меко осветление към стени, колони или дори към вашите растения. Когато става въпрос за тях, изберете саксии, които допълват стила на вашата цветна фасада.

Избор на фасадно покритие: изберете мазилка или фасадна боя, която е трайна, устойчива на атмосферни влияния, защитава дома от ултравиолетово лъчение, издържа на избледняване и се нанася лесно. Подходящо решение са мазилките на DEKO professional, които отговарят на всички тези характеристики. Може да изберете от различни структури, както и да се спрете и на най- подходящия цвят.

Ако искате да обновите баня със стари, но здраво залепени плочки, можете да го направите без да ги къртите:

Хидроизолациите се полагат без грунд върху бетонови основи, а лепилата за плочки се нанасят директно върху хидроизолационния слой

Съвети за ремонт от DEKO професионалиста

За защита на стени и подове, подложени на голямо линейно разширение- при подово отопление, около тръби с гореща вода или на тераси, е необходимо хидроизолацията да е гъвкава, за да не се разрушава при движенията на основата.

DEKO professional HydroProtect

Двукомпонентна, гъвкава хидроизолация на циментова основа, покриваща структурни пукнатини до 1,0 mm и устойчивост на хидростатично налягане до 1,5 bar (15 метра воден стълб). Може да се полага на стари тераси, без да се разрушава съществуващата подова настилка (стари плочки, мозайка и други). Отличава се с висока UV устойчивост и осигурява антикарбонизационна и киселинна защита за хоризонтални и вертикални бетонови повърхности.

DEKO professional DekoFix C2T

Универсално лепило клас С2 T, подходящо за лепене на плочи от гранитогрес, естествен камък, фаянс и др. Подходящо за плочи с размер до 60 х 60сm., за вътрешно и външно приложение и при подово отопление. Лепене с висока якост върху хоризонтални и вертикални основи. DekoFix C2T е тиксотропно лепило, което позволява полагане на плочките вертикално, отгоре надолу, дори и голямоформатни, без използването на кръстчета. За неравни основи без предварително изравняване до 5mm; време за корекции: до 45 мин

DEKO professional Контактен грунд с пясък

Акрилатен грунд с кварцов пясък, използван за подобряване на сцеплението на основата с последващото покритие с мазилки, шпакловки, лепила и др. или преди полагане на нови фаянсови и теракотни плочки върху стари керамични или боядисани основи /плочка върху плочка/. Продуктът не съдържа разтворители, готов е за употреба без разреждане и изсъхва напълно за 24ч при нормални условия (23°С, 65% H.R.)

DEKO professional Universal

Смес на циментова основа със стъклени фибри за лепене и шпакловане с вмъкване на армираща мрежа на панели от EPS, XPS и др. за вътрешни и външни комбинирани топлоизолационни системи. Продуктът се отличава с висока якост на сцепление с бетонни повърхности и висока устойчивост на удар.

DEKO professional стъклофибърна алкалоустойчива мрежа

Мрежа от стъклени нишки с отлична устойчивост в алкална среда, негорима. За армиране на шпакловъчния слой на топлоизолационната система DEKOTHERM®.

DEKO professional хидроизолационна лента

Еластична хидроизолационна лента за водоплътно запечатване на ъгли и активни фуги в системи за хидроизолация. Предназначена за съединителни, разширителни, ъглови и други фуги под различни видове облицовки. Устойчива на пробиване, скъсване и стареене. Прилага се върху стени, подове, балкони, тераси, покриви и др. на открито и закрито. Лентата е водонепропусклива, високоеластична, лесна за поставяне и разграфена през 1m.