Търсене

Търсене

Your Cart

No products in the cart.

Нанотехнологиите и иновативните строителни решения

Нововъведенията в нанотехнологиите водят до революционни открития в строителния бранш. Разработките и приложенията им са насочени специално, за да се подобри издръжливостта и да се засилят качествата на строителните компоненти.

Нанопокритията се считат за най-обещаващите високоефективни материали в съвременното строителство, тъй като имат забележителни характеристики в сравнение с конвенционалните покрѝвни материали. Те отварят нови хоризонти за устойчиви и екологични сгради, като изграждат защитен слой който, свързан с основния материал, създава повърхност с желаните защитни и функционални свойства. Продуктите, съдържащи нано частици и тяхното разнообразие бързо нарастват поради уникалните характеристики на материалите. Все още обаче, само ограничено количество продукти достигат до строителните площадки, поради липса на осведоменост и фактът, че съставките с нано размери често са по-скъпи от стандартните, познати продукти.

Поради постоянния тласък на пазара към по-трайни и по-устойчиви продукти за строителната индустрия се правят непрекъснати изследвания за развитието им. Нанотехнологията се занимава с много малки структури, средно по 100 нанометра. Един нанометър е една милиардна част от метъра и е 10000 пъти по-малък от дебелината на косъм.

От всички нанопродукти в строителната индустрия най-голямо и успешно място на пазара имат фасадните покрития и боите. Причините за това са, че нано частиците взаимодействат отлично с основната повърхност, като проникват в дълбочина и правят по-трайно покритието на повърхността. Характеризират се с устойчивост на надраскване, абсорбация на UV лъчение, антибактериално и самопочистващо действие. Обикновено се прилагат върху фасади, стени, различни материали за пътни настилки и др.

Комбинации от следните свойства, присъщи на нано покритията, ги правят многофункционални:

Износоустойчивост: твърдостта и износоустойчивостта на материалите може да се подобри значително, чрез покритие от наночастици. Това подобрение се дължи на високата твърдост и здравина на наноматериалите и техния фин размер. Устойчивостта на надраскване също нараства значително, благодарение на хомогенното им разпределение в полимери. Дори малко количество може да запазивъншния вид наповърхността, без да има отрицателно въздействие върху покритието.

Лесно почистване на замърсяванията: лесните за почистване нано покрития придобиват огромна популярност на пазара, особено в строителната индустрия. Тези покрития позволяват подобряване на външния вид на фасадите, хигиена и устойчивост в различни среди. Постига се едновременно по-добро ниво на чистота, както и намаляване на разходите за почистване. Потребителите  са силно заинтересовани, тъй като с прилагането на нано технологията могат да запазят своите обекти чисти и в добър вид, дори и след години. Покритието е достатъчно издръжливо въпреки, че е изложено на атмосферни влияния (вода, вятър, лед, влага, сол, слънце), замърсяване и други.

Самопочистващи свойства: много често нано покритията се използват за високи сгради или небостъргачи, тъй като намаляват нуждата от скъпо почистване на повърхността. Имат свойството да елиминират всякакви замърсители, които причиняват замърсяването на една сграда, като съдържанието на масло от автомобилните ауспуси и всякакви петна от плесен. Различни видове повърхности могат да се самопочистват с това покритие под открито небе. По този начин повърхности въз основа на бои, керамика, стъкло, циментови материали, съдържащи активни нано частици имат широко разпространени приложения за създаване на чиста околна среда в непосредствена близост.

Антибактериални свойства: използват се като хигиенни покрития за намаляване на бактериите и вирусите. Това покритие премахва органичната материя необходима за растежа им. Силно окислителният механизъм също така елиминира всички клетъчни бактерии, като причинява лезия на клетъчната им мембрана и лизиране на клетъчното им съдържание. Нано покритията имат  доказано приложение в предпазването  от замърсявания , като биха били подходящи за фасади изложени на висок риск като болници, училища и др.

UV устойчивост: Интензивността на ултравиолетовото (UV) лъчение се увеличава с всяка година. Затова спешно се търсят полимерни материали и ефективни методи за блокирането му.UV лъчението причинява тежки щети на повърхностните покрития под формата на обезцветяване и намалени механични свойства.Наночастиците, нанесени като UV-бариерно покритие върху повърхността на продукти на основата на полимер, забавя влошаването на покритието. Следователно, разработването на ефективни UV защитни материали е от голямо значение за здравето на обществото и опазването на околната среда.

В портфолиото на DEKO professional може да намерите такъв тип продукт – DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибри. Мазилката е разработена с последно поколение нано дисперсия и благодарение на подбраните компоненти в нея тя притежава всички свойства, с които се характеризира един иновативен нано продукт: износоустойчивост; UV защита; уникален самопочистващ ефект; защитно покритие, устойчиво на гъбички, плесени и бактерии. Причината за използването на нано дисперсия в производството на Полиуретанова нано мазилка с фибри, е по-дълбокото проникване на наночастиците, за да се получи по-трайно покритие на повърхността. Фините, но много на брой пори с наноразмери осигуряват отличната ѝ въздухо- и паропропускливост. Същевременно с това не позволяват проникването на вода в тях. Предпазват я от ерозия и напукване по време на замръзване. Всичко това е съчетано с високо водоотблъскване и ефекта на „фотокатализа“, чрез който се постига както самопочистване на фасадата, така и възпрепятстване на образуването на плесени. По този начин мазилката остава по-устойчива във времето, запазвайки свежия си вид. Благодарение на всички тези предимства, DEKO professional Полиуретанова нано мазилка с фибри е подходящ продукт, както за големи жилищни сгради, така и за по-малки еднофамилни къщи.